28 Şubat 2009 Cumartesi

Efendi-Soner Yalçın

1875 yılında başlıyor hikâyemiz. Bir ailenin hikâyesi bu. Ama ardında bir ülke gizli bu hikâyenin. Soner Yalçın, "Efendi" adlı yeni çalışmasında, bir ailenin köklerini araştırıyor, bunu yaparken de Türkiye’nin geçmişindeki gizleri ortaya çıkarıyor ister istemez. Çünkü bu ailenin de gizleri var.
Evliyazadeler İzmir’in seçkin ailelerinden. Kitap onların soyağacıyla başlıyor. Ailenin üyeleri bu ülkenin kaderini belirlemiş insanlar çoğunlukla. İçlerinde siyaset adamları da var, futbolcu da, güzellik kraliçesi de, yazar da... Evliyazadelerin soyağacı Dr. Nâzım, Fatin Rüştü Zorlu ve Adnan Menderes’e kadar uzanıyor. Hikâyenin en önemli kısımlarından biri de bu zaten. "Efendi"yi okurken Türkiye’nin farklı bir yüzüne tanık olacak, gizli kalmış gerçekleriyle yüzleşeceksiniz. Yalçın’ın araştırması, tarihin derinlerine inmek, gündemde olan konulara bir de tarihin gözünden bakmak için kaçırılmaz bir fırsat. Üstelik bir roman akıcılığında." (alıntı)
Tekrar geri dönüşler yaptım ve not alarak okudum. Kaynakçanın oldukça geniş olması kitabı inandırıcı kıldı benim için. Ama bu sefer de kafamda pek çok şey değişti, yazarın ikide bir sorduğu sorular kafama asılı kaldı. O zaman Türkiye'nin en önemli insanları sabetaist. Bu da insanı rahatsız ediyor tabii. Kitaba çok fazla itiraz var ama itiraz edenleri desteklemek için onların da Soner Yalçın gibi bir kaynakçası olması gerekiyor sanırım.
Kitap hakkında pek çok eleştiri var ancak onları tek tek okuyup değerlendirmediğim için henüz tavsiye etmiyorum. Çünkü kitap çok iddialı bir tarzda yazılmış ve bunların doğru olup olmadığına inanmam için daha epey araştırma yapmam gerekecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder