27 Nisan 2010 Salı

Kroyçer Sonat - Tolstoy

Küçüklüğümden beri adı ilgimi çekmiş olan kitap. Beethoven'in bir eserinin ismi imiş kendisi, bir türlü kavuşamadığı aşkına ithaf edilmiş imiş. Sonradan bunu Kreutzer isimli başka bir virtüöze ithaf etmiş. Eserin ismi de Kreutzer Sonat olarak kalmış.

Ekşi Sözlük'ten kitabın ismiyle bu eser arasındaki ilişkiyi anlatan güzel bir entry buldum onu ekliyorum:
"Tolstoy, müziğin bir anlamda önce ruhları ve dolaylı olarak, akabinde bedenleri tahrik ettiğinden de bahseder. Tolstoy, "iki kişi kendisini sanatların en yücesine müziğe vermiştir" diye başlar ve "zinanın cemiyet içinde sinsi sinsi yayılmasına cogu zaman böyle yakınlıkların,bilhassa müzik meşguliyetinin sebep oldugunu bilmeyen var mıdır?" der. Tüm öykü boyunca toplumda evlilik kurumundaki ahlaki çöküşü dibine kadar anlatırken müziğin etkisi açısından da analizler yapar. Müziği "ruhları tahrik edip sonuca ulaştırmayan" bir araç olarak görür, hatta bir yerinde " mesela şu kreutzer sonat'ın prestosu salonlarda açık saçık giymiş kadınlar arasında çalınabilir mi hiç " der. Tolstoy aslında diğer sanatlar içinde kalbe giden en kısa yolu bulmuş olan müziği, kıskançlıkla, edepsizlikle suçlar durur, evlilik kurumunu,kadınları suçladıgı gibi."onları şehvet uyandıran vasıtaların en incesi müzik birbirlerine bağlıyordu" dedikten sonra zaten fazla lafa da hacet kalmaz..." (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=4846041)

İncil'den "fakat ben size diyorum ki her kim bir kadına hırs ve arzu ile bakarsa içinden onunla zina etmiş olur" gibi bir cümle ile baslayan, toplumdaki ahlaki problemlerin insanı nerelere götürebileceğini anlatan, biraz da üçüncü sayfa haberleri tadında, bir solukta bitiriliveren,insanı oyalamayan ve yormayan bir kitap. Tolstoy'un bu hikayede Madam Pozdnişev adı altında kendi karısını anlattığı söylenir. Eskiden bir romana konu olabilecek şeyler günümüzde sürekli görüldüğü için çok da ilginç gelmedi belki de bana. Evet kötü değil ama artık modern dünya insanı için de yeterince bilindik. Bu berbat olayları kanıksamış olduğumuzu insana fark ettirmesi açısından önemli bir kitap.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder